Slaapbril: Onderzoek naar effect van slaapbrillen geeft positief resultaat

Het schadelijke effect van blauw licht krijgt steeds meer aandacht, en met goede reden. Het kan namelijk slecht zijn voor de gezondheid. Een van de belangrijkste negatieve effecten heeft betrekking op de slaapkwaliteit. In dit digitale tijdperk is het haast onmogelijk om aan blauw licht te ontkomen. Zoals eerder beschreven zenden beeldschermen dit namelijk uit. Het grootste deel van de bevolking zit tot de late avonduurtjes naar zijn tv, computer of smartphone te turen. Een nieuwe trend is om dit te doen terwijl je een slaapbril draagt.

Kleuren licht

In principe hebben alle kleuren licht een bepaald effect op het oog. Door door de korte golflengte waar blauw licht zich in bevind levert deze meer energie dan andere, softe kleuren. Blauw licht wordt door het menselijk lichaam ervaren als zonlicht. Een gevolg hiervan is dat het lichaam zich niet optimaal kan klaarmaken voor een goede nachtrust. Dit zal de aanmaak van melatonine remmen.  Er zijn veel oplossingen mogelijk waaronder een slaapbril.

Mogelijke oplossingen

BlauBlock Filter Slaapbril

Bekijk hier uw nieuwe slaapbril, de BlauBlock Filter!

Uiteraard is de meest eenvoudige oplossing om een aantal uur voor het slapen gaan geen beeldschermen meer te gebruiken. In de praktijk is dat echter meestal niet haalbaar. Er zijn ook oplossingen die het scherm dimmen zoals applicaties en schermcovers. Een van de meer simpele en realistische oplossingen is een zogenaamde slaapbril. Meestal zijn dit brillen met een lichte of donker gele of oranje kleur in de lenzen. De meningen zijn nog wat verdeeld over het effect van de kleur van de lenzen. Over het algemeen is het echter duidelijk dat donker glas meer licht tegen zal houden. Deze gele of oranje slaapbril kan worden opgezet tijdens het gebruik van een in de uren voor het slapen gaan. Een slaapbril is hetzelfde als een blauw licht blokkerende bril. De bril zal doorgaans een groot deel van het blauwe licht blokkeren van allerlei beeldschermen van bijvoorbeeld:

  • computers,
  • tablets
  • smartphones,
  • televisies

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat de slaapbrillen daadwerkelijk de aanmaak van melatonine verhogen. Zeker in de afgelopen jaren is de aandacht voor het onderwerp flink aan het stijgen en hierdoor starten er veel nieuwe onderzoeken. Zo is er onlangs in samenwerking met een universiteit in Florida een onderzoek gedaan waaruit veelbelovende resultaten kwamen.

Onderzoek

Een testgroep van 24 studenten hebben voor een periode van 5 dagen na 18:00 slaapbrillen gedragen. Vervolgens droegen ze 5 dagen een normale bril met standaard lenzen ter controle. De studenten droegen over de gehele testperiode ook een actigraphy horloge. Dit is een klein apparaat dat slaappatronen monitort en opslaat, waarna deze een iemand deze met een computer kan analyseren. Op de 5de avond hebben de onderzoekers speeksel monsters afgenomen om melatonine levels te kunnen testen en daarnaast humeur en gedrags analyses gedaan.

Resultaten

Wat bleek; tijdens de week dat de studenten slaapbrillen gedragen hadden was hun melatonine level aanzienlijk veel hoger, zijn ze minder wakker geworden tijdens hun slaap en was er bewijs van een verbeterd cognitief vermogen.

  • Het gemiddelde melatonine level was in de week waar een slaapbril gedragen werd 9.6 pg/mL ten opzichte van 4.9 pg/mL in de tijd dat er standaard lenzen gebruikt waren.
  • Het kostte het de deelnemers gemiddeld een half uur tot een uur om in slaap te komen na het dragen van de standaard lenzen, en na het dragen van de slaapbrillen met werd dit gemiddeld met 20 minuten verkort.
  • De deelnemers moesten verschillende partoon vergelijkings testen doen en de resultaten waren significant in de week dat de testgroep een slaapbril droeg, wat geassocieerd ging met het minder vaak wakker worden.

Volgens een senior onderzoeker van de Universiteit was de patroon vergelijkings test een belangrijke maatstaf voor de cognitieve vaardigheden van een mens. Dit omdat het gezien word als prestatietaak die ons verteld hoe snel een persoon kan reageren op stimuli in de omgeving.

Ook de humeur veranderingen zijn onderzocht. Deze waren in de week dat de slaapbrillen gedragen werden aanzienlijk verbeterd, maar het kon volgens de onderzoekers niet direct bewezen worden dat dit samenhing met de aanmaak van melatonine en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Conclusie

De conclusie van het onderzoek was dat slaapbrillen lijken te helpen bij het reguleren van melatonine, wat kan bijdragen aan een betere slaap en daarmee samenhangend verbeterde cognitieve vaardigheden. Volgens de onderzoekers is een slaapbril het meest nuttig voor ‘risico’ personen zoals ploegarbeiders die onregelmatige tijden werken, en voor mensen die s’avonds en s’nachts op hun computers werken.