Helpt melatonine met slapen? Melatonine is een natuurlijk voorkomend hormoon dat wordt beïnvloed door de blootstelling aan blauw licht.Wat doet melatonine, blauw licht en blauw licht filter brillen

Melatonine helpt in de regulering van het dag-nacht /slaap-waak ritme dat ieder van ons in zich heeft. Uw brein zal meer aanmaken in de avond, wanneer het donker is, in een poging u tot slaap te manen.  Het tegenovergestelde gebeurt gedurende de dag als u wakker en alert moet zijn. De zon zendt naast UV licht ook blauw licht uit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kaarslicht of een ondergaande zon. Hierdoor is het logisch dat het menselijk lichaam zichzelf heeft ingesteld op wakker worden specifiek bij blauw licht. Door blauw licht gaat het lichaam automatisch minder melatonine aanmaken omdat blauw licht het signaal geeft dat de dag begint of begonnen is.

Helaas is een laag (kunstmatig) licht volume in de avonduren in het moderne leven een extreem zeldzaam fenomeen. Veel mensen baden in het blauw licht tot de laatste seconden voordat ze gaan (proberen te) slapen. iPads, Laptops, Telefoons, Televisies zijn maar een aantal van de boosdoeners. Zo zijn bijvoorbeeld ook energie-efficiënte lampen een grote bron van blauw licht. Al deze bronnen verstoren het dag-nacht/slaap-waak ritme. Dit omdat dit onnatuurlijke licht in verhouding voor een groter deel aan blauw licht in zich heeft dan de meeste natuurlijke lichtbronnen. Dit heeft tot gevolg dat men kwalitatief slechter, later en minder slaapt. Dit kun je voorkomen door een bril met speciale blauw licht filter lenzen te gebruiken, bekijk hiervoor onze brillen met BlauBlock® lenzen, of lees verder voor andere oplossingen.

[sociallocker id=447]

facebookblueblock2016

[/sociallocker]

Vergroot volume blauw licht in de ochtend.

 • Probeer gedurende de dag meer tijd buiten  te spenderen. Probeer bijvoorbeeld buiten te lunchen, te sporten of gewoon even te wandelen wanneer het nog licht is buiten. Buiten bewegen heeft ook andere gezondheidsvoordelen (denk bijvoorbeeld aan de aanmaak van vitamine D) maar dit staat hier verder los van.
 • Laat overdag zoveel mogelijk licht toe in uw huis of werkplek. Houd gordijnen en jaloezieën open gedurende de dag en probeer uw bureau dicht bij het raam te zetten.
 • In het uiterste geval. Schaf een speciale ‘licht therapie’ lamp aan. Gebruik deze dan in de winter als er weinig licht gedurende de dag is.

Vergroot de aanmaak van melatonine in de avond uren.

 • Zet uw elektronische apparaten die een display hebben (of blauwe led) uit!  Dit is uiteraard de simpelste oplossing. Veel mensen kijken ’s avonds nog televisie om te ontspannen of in slaap te vallen. Voor een optimale slaap is dit af te raden. Niet alleen zal een televisie (of iPad/laptop of telefoon) uw natuurlijke melatonine productie onderdrukken het kan ook uw brein ongewenst stimuleren in plaats van te ontspannen. Probeer bijvoorbeeld programma’s die u graag wilt zien te bekijken gedurende de dag (bijvoorbeeld via ‘uitzending gemist’, npo go of een soortgelijke dienst).
  • Als het onvermijdelijk is om een beeldscherm te gebruiken in de avonduren kunt u een aantal uur voordat u naar bed gaat een BlauBlock bril  gebruiken (Bekijk het volledige BlauBlock assortiment of bijvoorbeeld de BlauBlock Filter). Deze zal het blauwe licht filteren maar de kijkervaring behouden. Hierdoor wordt de aanmaak van melatonine en uw kwaliteit van slaap gewaarborgd.
  • Hier wordt ook over gesproken met de term ‘slaapbril’, een slaapbril is hetzelfde als een blauw licht filter bril. Lees ons artikel over slaapbrillen.
 • Verander fel licht in uw huis. Zeker in de avonduren vormen de moderne led verlichtingen een overvloed aan blauw licht. Hierdoor denkt uw brein dat het dat het nog het begin van de dag is. Kaarsen zijn dan een betere oplossing.
 • Als het tijd is om te slapen, maak uw kamer echt donker.  Hoe donkere hoe beter. Bedek kleine elektrische displays en gebruik bijvoorbeeld verduisterende gordijnen om verlichting van buiten te blokkeren.  Een slaap masker kan ook helpen.
 • Gebruik indien mogelijk oranje of donkergele, gedimde verlichting als u in de nacht verlichting nodig heeft. Probeer het licht tot een minimum te houden als u midden in de nacht bijvoorbeeld naar het toilet moet. Het zal dan makkelijker zijn om vervolgens weer in slaap te vallen.

 

Lees meer BlauBlock artikelen:

Waarom is goede slaap belangrijk? 10 redenen.

Kan het blokkeren van blauw licht je slaap verbeteren?

 

 

 

Save