Bril met gele glazen

Je ziet steeds vaker mensen die een bril met gele glazen dragen. Wat is daar het nut nou eigenlijk van en welke voor- en nadelen heeft dit? Je hebt allerlei soorten brillen met gele glazen en in dit artikel gaan we daar wat dieper op in.
Een bril met gele glazen is vaak nuttig in situaties waar weinig licht is aangezien ze een omgeving helderder laten zien. Ze verbeteren ook vaak contrast en diepte perceptie en zijn dus prettig om te dragen in bewolkte, wazige en/of mistige omstandigheden.

Ook blokkeren deze brillen met gele glazen vaak verschillende soorten licht, waaronder blauw licht. Blauw licht heeft een kortere golflengte waardoor het zich makkelijker verspreid en het scherpstellen op voorwerpen moeilijker maakt. Gele glazen verminderen of verwijderen dit licht. Hierdoor nemen de scherpte en dieptewaarneming toe en de oogvermoeidheid vermindert.

Gebruikers

Mensen die vaak lange periodes en intensief een computer gebruiken hebben doorgaans veel baat bij een bril met gele glazen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan software-ontwikkelaars, programmeurs, onderzoekers, studenten, bankiers, gamers, ambtenaren. Bij deze beroepen wordt er veel gebruik gemaakt van een beeldscherm maar is de gele tint niet van groot belang. Voor beroepen waar kleur van belang is en er ook veel gebruik wordt gemaakt van schermen hebben veel aanbieders van dit soort brillen een model op de markt gebracht met een lichtere tint. Deze zijn vooral nuttig voor bijvoorbeeld grafisch ontwerpers en foto bewerkers, aangezien daar de kleur echtheid belangrijk is. Doorgaans is het zo dat beide modellen veel blauw licht blokkeren, maar hoe donkerder het glas hoe hoger het percentage van licht dat tegengehouden wordt.

Veel sporters dragen ook brillen met gele glazen om het contrast te verhogen. Vooral bij veel wintersporten zoals skiën is een verhoogt contrast nodig omdat dit in de sneeuw vervaagd is. Ook veel fietsers en golfers maken er gebruik van.

Door het verbeterde contrast worden zijn er ook veel jagers en andere schutters die een bril met gele glazen dragen. Ook veel andere veiligheids-brillen hebben een gele of oranje tint aangezien ze hierdoor goed binnen te dragen zijn bij slecht licht en buiten bij bijvoorbeeld bewolking.

Ontspanning en slaap

bril met gele glazen

Bekijk hier uw nieuwe bril met gele glazen, de BlauBlock Filter!

Licht en vooral blauw licht blokkeert de natuurlijke aanmaak van melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat het menselijk lichaam ontspant en uiteindelijk dat we in slaap kunnen komen. Zoals eerder in dit artikel vermeld blokkeert een bril met gele glazen een deel van het blauwe licht. Hierdoor zijn er veel mensen die dit soort brillen gebruiken in de avonduren. In de uren voor het slapengaan worden nog veel mensen geconfronteerd met blauw licht. Dit zijn nou net de uren dat dit het meeste schade aanricht in het dag- en nachtritme.

Beter zien in het donker en nachtblindheid

Veel mensen beweren last te hebben van nachtblindheid, maar vaak klopt dit niet. Dat is namelijk een niet veel voorkomende aandoening waarbij mensen tot wel een uur nodig hebben om te wennen aan het donker. De meeste mensen bedoelen simpelweg dat ze minder goed zien in het donker, en hebben voornamelijk last van de omschakeling van licht naar donker. Deze mensen kunnen extra contrast gebruiken en kunnen daarvoor een bril met gele glazen gebruiken.

Autorijden

Vooral bij autorijden kan het lastig zijn om niet goed om te kunnen gaan met de omschakeling van licht naar donker. Ook hier kan een bril met gele glazen goed van pas komen. Denk aan bijvoorbeeld het verblind worden door koplampen, straatverlichting en lichtreclames. Hierdoor kan het inschatten van afstanden en het zien van wegmarkeringen moeilijker worden. Een bril met gele glazen kan dit effect grotendeels wegnemen.